viernes, 18 de octubre de 2013

Kommunisterna starkt framåt inför chileval





– Vi kommer att delta i nio valdistrikt med egna kandidater. Vi tror att det är möjligt att fördubbla antalet deputerade från tre till minst sex, sa Guillermo Teillier, ordförande i det chilenska kommunistpartiet i en intervju till CNN.
De chilenska kommunisterna har medvind. Ungkommunisternas ordförande Karol Cariola, tidigare studentordförande, sopade rent i primärvalet med konkurrenterna från kristdemokraterna och socialistpartierna PPD och PS. Cariola tog hem segern med 52,99 procent i det 19:e valdistriktet i huvudstaden Santiago.
I gruvarbetarstaden Calama, där militärdiktaturen upprättade ett koncentrationsläger i de övergivna gruvbarackerna i Atacamasöknen efter statskuppen, vann Christian Cuevas från kommunistpartiet. Cuevas, ung men erfaren gruvarbetarledare, fick drygt 47,4 procent av primärvalets röster. Han blir nu kandidat för den gemensamma valalliansen ”Ny Majoritet”.
Denna leds av den förra presidenten och socialisten Michel Bachelet som i valet den 17 november ställer upp som presidentkandidat med stöd av kommunisterna.

Trettiosju års exkluderande

För 100 år sedan valdes de första kommunistiska parlamentsledamöterna i Chile. Under de 17 år av militärdiktatur gick partiet under jorden och medlemmarna fortsatte kampen med andra kampformer, många gånger till det högsta priset, själva livet.  Efter 1990 exkluderades kommunistpartiet på grund av den grundlag som militärdiktaturen under ledning av Pinochet införde 1980 i en förutsägbar folkomröstning. Inför valet 2009 gick partiet samman i ett antal valdistrikt med den krist-socialdemokratiska regeringsalliansen och bröt 37 års exkludering. Tre kandidater från PCCh valdes som deputerade till det chilenska representanthuset.
Dick Emanuelsson

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.