domingo, 19 de diciembre de 2021

CHILE har en ny PRESIDENT som heter GABRIEL BORIC!!!

Dagstidningen La Terceras framsida när 30 procent av rösterna var räknade. Vid denna pressläggning är över 96 procent av rösterna räknade och Gabriel Boric, 36, är ny president i Chile med ett valdeltagande på över åtta miljoner chilenare, ett av de högsta under de senaste valen. Men så är det när vänstern vinner, det folkliga deltagandet är det som skiljer den mot högerns segrar. I Latinamerika väger styrkeförhållandet mellan högern och vänstern och de progressiva krafterna över allt mer till vänsterns fördel. Honduras var det senaste exemplet. Innan dess vann sandinisterna i Nicaragua med en förkrossande seger följda av de revolutionära krafterna i Venezuela där borgmästare och delstatsguvernörer valdes.


CHILE har en ny PRESIDENT som heter GABRIEL BORIC!!!

Det chilenska folket förkastar en återgång till fascismens epok och säger samtidigt nej till den förödande nyliberala modellen som gjort en majoritet av folket fattig!

Med 96.75 procent av rösterna räknade i Chile leder vänsterns kandidat GABRIEL BORIC med ointagliga 55.81 procent mot den högerextrema kandidaten JORGE KAST 44.19 procent.

Högern i Latinamerika och Vita Huset lider ytterligare ett pinsamt förödmjukande nederlag.

I Stor-Santiago i likhet med Valparaiso vinner Gabriel Boric med över 60 procent.

Däremot i överklassområdet Nr.1 i Chile, Las Condes i Santiago vinner Jorge Kast med förkrossande 73,54 procent medan Boric får 26,46.

Det chilenska kommunistpartiet är den främsta kraften i den allians som stod bakom Boric under hela valkampanjen efter att partiets egen kandidat, Daniel Jadue förlorade i primärvalet mellan de två huvudkandidaterna i ”Apruebo Dignidad”. I denna allians finns också de två andra partierna&rörelserna, Frente Amplio och Chile Digno.

Dick Emanuelsson, Tegucigalpa - Honduras


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.